Iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment in haar leven mee te maken, een menopauze. Dit is een omschrijving voor de lichamelijke en emotionele klachten die een vrouw op een gegeven moment in haar leven negatief beïnvloedt en ondervindt. Over het algemeen duurt een menopauze een paar jaar en verdwijnt het vanzelf weer. Toch geven wij in dit artikel een paar tips voor de drie meest voorkomende klachten, om de last van deze klachten te verminderen.

Vermoeidheidsklachten

Het is voor vrouwen ontzettend belangrijk om te luisteren naar hun lichaam tijdens de overgang. Dit komt omdat er veel veranderd in je lichaam tijdens de menopauze, zo veranderd onder andere de hormoonspiegel van je lichaam en je moet je lichaam de tijd gunnen om hier aan te wennen. Wanneer je voelt dat het allemaal even te veel wordt is het gerust niet erg om af en toe een stapje terug te doen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dan meer tijd voor jezelf vrij maakt en niet je hele dag volplant.

Incontinentie

Een van de veel gehoorde klachten bij een menopauze is incontinentie. Urineverlies of incontinentie kunnen je een oncomfortabel gevoel geven en ze kunnen ook nog eens erg vervelend zijn. Dit heeft ermee te maken dat je niet weet op welk moment je last kunt krijgen van urineverlies of bloedverlies. Het is hierom verstandig om hier maatregelen tegen te nemen. Dit heeft namelijk als voordeel dat je je zelfverzekerder omdat je niet op elk moment de kans loopt op doorlekken en als het gebeurt ben je goed voorbereid. Bij de menopauze is het belangrijk om voldoende te rusten en voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat je een gezond gewicht inhoudt in combinatie met voldoende beweging en goede voeding.

Opvliegers

Veel vrouwen die in de overgang komen krijgen last van opvliegers, dit houdt in dat je het ineens ontzettend warm kunt krijgen, zweten en rood aanlopen. In de meeste gevallen duurt dit maar eventjes, maar dit wordt door vrouwen als ontzettend vervelend ervaren. Door cafeïne, stress, roken, overgewicht en alcohol te vermijden kun je het aantal opvliegers beperken.