Wat is het ambtenarenrecht?
Het ambtenarenrecht zijn de wetten die de rechten van de ambtenaar bepalen. Door deze wetten kan een ambtenaar niet zomaar zonder geldige reden ontslagen worden. Het is te vergelijken met het arbeidsrecht en de verschillen worden steeds kleiner. Toch bestaan er nog steeds verschillen waardoor een ontslagen advocaat het beste een gespecialiseerde advocaat ambtenarenrecht Den Haag kan inschakelen. De wetgeving is er complex als het om de ambtenarenwet gaat. Hierdoor is het verstandig om bij ontslag altijd een advocaat in te schakelen. Er zijn verschillende gronden waarop een ambtenaar ontslagen kan worden.
Ontslag wegens disfunctioneren
Een grond van ontslag is het disfunctioneren van een ambtenaar. Als een ambtenaar zijn werk niet goed uitvoert dan kan dit een reden zijn om de ambtenaar te ontslaan. Uiteraard moet er wel bewezen kunnen worden dat hier daadwerkelijk sprake van is geweest. Een ambtenaar kan dus niet zomaar ontslagen worden op deze grond zonder dat er duidelijk bewijs van is.
Ongeschiktheid wegens ziekte
Een andere ontslaggrond is ongeschiktheid wegens ziekte. Als een ambtenaar door zijn medische toestand niet meer kan werken dan kan dit een reden voor ontslag zijn. Dit is goed te vergelijken met arbeidsongeschiktheid in de arbeidsrecht.
Ontslag tijdens de proefperiode
Een ambtenaar kan ontslagen worden tijdens de eenjarige proefaanstelling. Dit mag gedaan worden als het bestuursorgaan vindt dat de ambtenaar niet aan de verwachtingen voldoet. Als dit voor de rechter komt dan moet er wel bewezen worden dat dit een redelijk besluit is. Als de ambtenaar echt niet aan de verwachtingen heeft voldaan dan is dit een redelijk besluit. Ben jij als ambtenaar ontslagen? Schakel dan toch een goede advocaat in voor de zekerheid.
Een verstoorde arbeidsverhouding
Je hebt ook nog het ontslag op andere gronden. Vaak wordt dit gebruikt als een ambtenaar ontslagen wordt door een verstoorde arbeidsverhouding. Tenzij dat je zelf gekozen hebt om ontslag te nemen is het altijd verstandig om een advocaat in te schakelen. Dus ook als je ontslagen bent op andere gronden.
Het inschakelen van een goede advocaat
Het inschakelen van een goede advocaat is erg belangrijk. Er moet namelijk wel bewezen worden dat er een geldige reden voor ontslag was. Als jij ontslagen bent zonder goede reden is dit niet correct volgens de Nederlandse wet. Geef de hoop dus niet te snel op en schakel direct een ervaren advocaat in. Deze kan soms nog heel wat voor een ontslagen ambtenaar betekenen. Een erg goede advocaat is bijvoorbeeld advocaat van Wegen. Deze advocaat is gespecialiseerd in het ambtenarenrecht.
Welke acties moeten er ondernomen worden als jij het ontslag onrechtmatig vindt?
Zodra je ontslagen bent en het hier niet mee eens bent kan je eerst bezwaar aan tekenen bij de werkgever. Deze neemt daarna een besluit op het bezwaar. Als de werkgever het bezwaar ongegrond vindt dan kan je nog beroep indienen bij de rechtbank. Is ook dit beroep ongegrond? Dan kan je nog eens in hoger beroep gaan. Het is fijn om tijdens het gehele proces een goede advocaat aan je zijde te hebben.